EĞİTİM İÇERİKLERİ

Yüz yüze eğitimler BSH Çerkezköy yerleşkesinde bulunan Makers Lab'a gerçekleştiriliyor. Bu eğitimlerde Çerkezköy ve çevre ilçelerdeki 10 okuldan gelen 3 farklı seviyeden öğrenciler ile çalışılmaktadır. Eğitimlerin süresi yaş gruplarına göre değişmekte ve her eğitim 15 öğrencinin katılımıyla gerçekleşmektedir. Ayrıca öğrenciler dışında ilgili öğretmenler ile de eğitmen eğitimleri yapılarak eğitimlerin okulda da devam etmesi hedeflenmektedir. Online eğitimler ise öğrencilerin evde kendileri yapabilecekleri etkinlikler ve kardeş okullardan katılan 10 öğrenci ile gerçekleştirilen online atölyeler şeklinde ikiye ayrılmaktadır.

Online eğitimlerimiz için https://makersoftomorrow.online sitemizi ziyaret edebilirsiniz.


Eğitimlerde 3. ve 4. sınıf öğrencilerine 8 saatlik temel bir eğitim verilmektedir.

Eğitimlerin hedefi öğrencilere temel bilgisayar becerileri, algoritma mantığı ve çözüm odaklı yaklaşımın temellerinin kazandırılmasıdır. Ayrıca öğrencilerin grup halinde çalışarak bilgisayarla neler üretebileceklerinin farkına varması sağlanır.

Eğitim programında öğrenciler birinci kısımda bilgisayarı nasıl doğru kullanacaklarını öğrenir. İkinci kısımda ise algoritmik düşünceye giriş yapar ve Scratch programını kullanarak karşılarına çıkan problemi bir algoritma yardımı ile nasıl çözebileceklerini keşfederler. MaKey MaKey kitler tanıtılarak meyve, oyun hamuru, alüminyum folyo gibi malzemelerle yaratıcı oyunlar ve öğrenmeyi kolaylaştıracak projeler tasarlanır.

Eğitimlerde 5. 6. 7. ve 8. sınıf öğrencilerine 2 tam gün boyunca, toplamda 16 saatlik eğitim verilmektedir.

Eğitimlerin hedefi öğrencilerin analitik düşünme ile problem çözmeyi öğrenmesi, elektronik ve robotik aksamları tanıyarak farklı platformlarda programlama mantığını anlamasıdır.

5. ve 6. sınıf öğrencileri ile yapılan eğitim programında algoritmik düşünceye giriş yapılır, Scratch ile algoritma geliştirerek kendi oyunlarını yazarlar. Öğrenciler, yaratıcılıklarını kullanarak kendi tasarımlarını yapar ve 3 boyutlu yazıcı yardımı ile bu tasarıları gerçeğe dönüştürürler. Eğitimin üçüncü kısmında Arduino ile devreler oluşturur, kabloları, ledleri ve sensörleri kullanarak el becerilerini geliştirir; mekanik ve elektronik aksamları, farklı sensörleri ve robotik düzenekleri tanıyarak, nasıl çalıştıklarını anlayarak programlama mantığının farklı platformlarda nasıl işlediğini kavrarlar. Son olarak, mBot ve mBlock uygulamasının yardımıyla öğrenciler bir robotu nasıl kontrol edebileceklerini öğrenirler.

7. ve 8. sınıf öğrencileri ile yapılan eğitim programında ise yine algoritmik düşünceye giriş yapılır, bu Arduino ile devam edilir. Daha sonra Web tabanlı App Inventor uygulaması ile yapmış oldukları Arduino uygulamalarını telefon yardımıyla kontrol ederler. Öğrenciler, yaratıcılıklarını kullanarak kendi tasarımlarını yapar ve 3 boyutlu yazıcı yardımı ile bu tasarıları gerçeğe dönüştürürler.

Bir led lambayı bilgisayar ile açıp kapatmayla işe başlayan öğrenciler, eğitim sonunda motorları harekete geçirerek, park sensörlerinden alarmlara birçok proje üretebilir hale gelirler.

Eğitimlerde 9. 10. ve 11. sınıf öğrencilerine 4 tam gün boyunca, toplamda 32 saatlik eğitim verilmektedir.

Eğitimlerin hedefi öğrencilerin yazılım dilleri ile tanışması; bu diller yardımıyla robotları kontrol etmeleri, kendi mobil uygulamalarını geliştirmeleri ve kendi Arduino projelerini yaparak sorunlara çözüm yolları bulmalarıdır.

Öğrenciler ilk olarak yaratıcılıklarını kullanarak kendi tasarımlarını yapar ve 3 boyutlu yazıcı yardımı ile bu tasarıları gerçeğe dönüştürürler. Web tabanlı App Inventor uygulaması ile kendi uygulamalarını geliştirir, Arduino ile devreler oluştururken, mekanik ve elektronik aksamları, farklı sensörleri ve robotik düzenekleri tanıyarak, nasıl çalıştıklarını anlayarak programlama mantığının farklı platformlarda nasıl işlediğini kavrarlar. Son olarak da mBot, mBot Ranger ve mBlock uygulamasının yardımıyla bir robotu nasıl kontrol edebileceklerini öğrenirler.

Birlikte çalışılan okullarda konu ile ilgilenen öğretmenlere yönelik 3 tam günlük eğitimler düzenleyerek öğretmenlerin kodlama alanındaki yetkinliğini arttırmyı hedefliyoruz.

Öğretmenlerin Arduino kitler ile okulda da öğrencileri desteklemeye devam etmeleri ve okullarda robotik kulüpleri kurmaları konusunda teşvik ediyoruz. Bu sayede öğretmenler kendi okullarındaki robotik takımlarıyla projeler geliştirip yarışmalara ve turnuvalara katılabiliyorlar.

Türkiye’nin farklı illerinde bulunan kardeş okullarımızdan ortaokul ve lise öğrencileri ile ayda bir 2 saat olmak üzere 3-5 hafta süre ile yapılan 6-10 saatlik eğitimlerdir.

Eğitimlerin hedefi öğrencilerin analitik düşünme ile problem çözmeyi öğrenmesi, farklı platformlarda programlama mantığını anlamasıdır. Bu sayede öğrenciler kodlama dünyasına eğlenceli bir giriş yapmış olurlar.

Makers of Tomorrow - Geleceği Kodlayanlar projesi kapsamında makersoftomorrow.online eğitim sitesini oluşturduk. Bu site ile Tekirdağ’da gerçekleştirdiğimiz eğitimlerden çocukların ve gençlerin evde yapabileceği etkinlikleri tüm Türkiye’deki öğrencilerin erişimine açıyoruz.

Çocuklar ve gençler yaş gruplarına uygun olarak Scratch, mBlock, Arduino IDE ve App Inventor programları ile algoritmik düşünce ve kodlamaya giriş yaparken kendi uygulamalarını da geliştirebilecek.